BRC Környezetvédelmi Kft.

A BRC Kft. Környezetvédelmi technológiák fejlesztésére és üzemeltetésére alakult projekt cég. A jelenlegi projekt egy az észak-alföldi régióban tervezett műanyaghulladék beleértve az elektronikai hulladék műanyag elemeit is feldolgozó, a hulladékot 100%-ban hasznosító, zárt, a környezetvédelmi szempontrendszereknek maximálisan megfelelő rendszer fejlesztése és beruházása.

Hulladékkezelés
Magyarországon a kommunális hulladék még mindig 85 %-a deponálásra kerül. Éves szinten több mint 400 000 tonna műanyaghulladék keletkezik, melynek hasznosítási módja a szelektált PET hulladék esetén megoldott. A műanyagfrakciót feldolgozzuk és energiatermelésre használjuk. A rendszer telepíthető közvetlen műanyaghulladékot „termelő” vállalatok mellé, így csökkentve hulladék kibocsátásukat, a termelt energiával, viszont a termelési költséget lehetne csökkenteni. A rendszer „nyersanyagforrását” szelektált hulladékból, illetve más, nagy mennyiségben képződő ipar hulladékból kívánjuk megvalósítani.

Társadalmi hasznossága, támogatási igény
Az általunk kidolgozott rendszer, a helyi üzemeltetésre 15-20 fő, elsősorban alacsony végzettségű betanított munkásokat alkalmazunk. Közvetlen, távvezérlés és ellenőrzés mellett. Így a távol levő hulladék lerakók környékén élőket is munkához juttatjuk.

Tevékenység
Az üzem, 6000 tonna műanyaghulladék feldolgozása beruházásának színhelye Berettyóújfalu, észak-alföldi régió.

Alkalmazott technológia: Az általunk kidolgozott újszerű technológia, az alacsony hőmérsékletű depolimerizációs eljárással (pirolízis) történő műanyaghulladékok újrahasznosítása területén egy új pirolízis technológiával – oxigénmentes környezetben magas hőmérsékleten az anyagok atomjaira való bomlásával – az anyagában való hasznosítás.

A szerves műanyaghulladék megfelelően kialakított reaktorban, hő hatására, oxigénszegény vagy oxigénmentes közegben, szabályozott körülmények között bekövetkező kémiai lebontása. A hőbontás során a szerves hulladékból pirolízisgáz; folyékony termékek; szilárd végtermék keletkeznek. Hasznosításnak elsősorban energiahordozóként hasznosítható, az általunk alkalmazott technológia egyes elemei szabadalmi jogvédelem alatt állnak, további részei vannak szabadalmazás alatt.